ERC organiseert de volgende trainingen:

Reliability Management trainingen
Hierin leren deelnemers omgaan met methodieken om onderhoudsconcepten te maken die genest kunnen worden tot onderhoudsplannen die het onderhoudsprogramma in de CMMS periodiek updaten. Want onderhoudsprogramma’s zijn nooit af. Professionele onderhoudsprogramma’s moeten het actuele storingsgedrag van de totale productieketen afdekken. De methodieken die behandeld worden zijn:
– Reliability-centred maintenance (RCM)
– Object Driven maintenance (ODM)
– Quick Maintenance (QM)

Lagertrainingen
Wereldwijd vallen lagers vroegtijdig uit door drie belangrijke oorzaken:
– montage/demontage fouten
– smeerproblemen
– uitlijnproblemen

In twee dagen doorlopen deelnemers de minimaal noodzakelijke achtergrondkennis over tribologie. Op basis daarvan begrijpen de deelnemers beter waarom bepaalde montage en demontagetechnieken gebruikt moeten worden en met welk smeermiddel gesmeerd moet worden. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van een montagetafel, waar 8 deelnemers alle praktijkoefeningen kunnen doen onder begeleiding van een ervaren triboloog.

Smeertechnisch onderhoud
Dit is een vijf-daagse training. Korter kan ook, maar dan vallen er onderwerpen af. Deze training is bestemd voor iedereen die verantwoordelijk is voor smeertechnisch onderhoud.
– De volledige lagertraining maakt deel uit van deze training.
– Hoe maak je een smeerplan en hoe optimaliseer je deze voortdurend?
– Hoeveel vet van welke kwaliteit is nodig voor een bepaalde lagering met specifieke eigenschappen?
– Welke oplossingen zijn er bij specifieke smeerproblemen?
– Analyseren van lagerschades.

Ultrasoon inspecteren
Bijna alle mechanische schades geven vooraf waarschuwingen dat ze in ontwikkeling zijn. Dat zijn de zgn. potentiële storingen. Middels Ultrasoon inspecties kunnen de meeste vroegtijdig worden opgespoord met simpele apparatuur. met name smeerders, operators en monteurs hebben baat bij deze training. In 1 dag doorlopen deelnemers de theorie en het praktijkdeel. Ze kunnen daarna direct aan het werk en storingen horen aankomen en daarmee voorkomen. Omgevingslawaai heeft nauwelijks invloed op de inspectie. De volgende potentiële storingen kunnen met Ultrasoon inspecties worden opgespoord:
– lagerschades, smeerproblemen, materiaalvermoeiing tot op wel 30 meter afstand
– smeerproblemen van geleidingen
– pneumatiek interne en externe lekkages tot wel 30 meter afstand
– hydrauliek interne en externe lekkages
– stoomlekkages
– defecte condenspotten
– niet goed sluitende afsluiters, kleppen en kranen
– caviterende pompen
– vacuum lekkages
– corona verschijnselen (vonkende relais, slechte trafo’s, statische ontladingen)
– mechanische gebreken in constructies
– etc.

Thermografie
Infrarood analyses (Thermografie) is een inspectiemethode die fors in de groei zit. Alles wat een temperatuur heeft boven het absolute nulpunt, geeft een infraroodstraling af. Met een infrarood camera wordt deze radiatie waargenomen. De beelden die hiermee worden vastgelegd kunnen op de computer worden geanalyseerd en door gebruik te maken van kleurschakeringen worden temperatuurverschillen zichtbaar gemaakt. Mar er zit een addertje onder het gras. Ieder materiaal heeft andere eigenschappen en straalt anders. Dit wordt uitgedrukt in emissiviteit. Koper en aluminium stralen heel anders dan kunststof. Voor ieder materiaal moet de radiatie gecompenseerd worden om er een temperatuur aan te kunnen hangen. Anders kan met gemakkelijk meerdere tientallen graden verkeerd zitten. In de 1-daagse training doorlopen de deelnemers de basisbeginselen, leren ze IR beelden maken met hun camera en doorgronden ze hoe om te gaan met de verschillende compensaties en temperaturen uit de beelden te kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *